Terug naar de krant

Zo koop en verkoop je mode op Vestiaire Collective

Leeslijst rubriek

Vraag en aanbod Elk doorverkooplatform heeft eigen regels en mores, Hoe koop en verkoop je via Vestiaire Collective?

Leeslijst

Waarom Vestiaire Collective?

Nergens anders vind je zoveel kleding en accessoires van de allerluxste soort als op het Franse verkoopplatform Vestiaire Collective: wekelijks komen er 25.000 nieuwe items bij. Troep vind je er niet, want elke advertentie moet worden goedgekeurd voor ’ie online verschijnt. Wel sta je als verkoper 14 procent commissie af (terwijl je bij bijvoorbeeld Vinted niks betaalt), maar daar krijg je een groot en gretig publiek voor terug. En: Vestiaire heeft een verfrissend goed functionerende app met een uitstekende zoekfunctie.

Tips voor verkopers

Beginnende verkopers moeten elk verkocht item eerst naar het hoofdkantoor in Parijs sturen voor een kwaliteitscheck. Controleer je kledingstuk grondig, want voor het minuscuulste watervlekje sturen ze het al retour en wordt de verkoop gecanceld. Als je na meerdere succesvolle verkopen een ‘trusted seller’ bent, mag je rechtstreeks naar de koper versturen. Tip van Vestiaire zelf: zet iets in de eerste helft van de maand online, want dan worden de meeste aankopen gedaan. Er wordt áltijd gebruik gemaakt van de afdingknop, dus doe standaard iets extra’s bovenop je ideale vraagprijs. Overigens kan er niet meer dan 30 procent afgedongen worden, dus van totale onzinbiedingen heb je geen last.

Tips voor kopers

Zoek je iets populairs (volgens Vestiaire zijn de Le Cagole-tas van Balenciaga en Nike Dunk x Off-White-sneakers dit najaar het gewildst), stel dan een alert in, zodat je direct een mail – of een pushbericht als je de app hebt – ontvangt wanneer het online komt. Anders is iemand anders je geheid voor.

Valkuilen

Let op uit welk land je iets koopt, voor je het weet zit er iets uit Hong Kong of Qatar in je mandje en betaal je een fortuin aan invoerrechten. En onthoud: retour sturen kan alleen als je iets bij een professionele handelaar (die zitten ook op Vestiaire) koopt. Wel kun je de spullen die je toch niet wil altijd zelf aanbieden zonder dat je commissie hoeft te betalen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 december 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in