Terug naar de krant

Ontwerper Rob Parry over stijl (97): ‘Gekleurde en gestreepte sokken kunnen een leuk accent zijn’

Leeslijst rubriek

Stijlfamilie Rob Parry (97) is ontwerper, bekend van onder meer de rode PTT-brievenbus. Zijn dochter Sandra (63) is programmamaker en regisseur en heeft een webshop.

Leeslijst
Sandra Parry draagt een bloes van Carhartt, een spijkerbroek van Zara, gympen van de legerdump, een ketting en een armband van de rommelmarkt, een armband van haar moeder, een riem van Western House, sokken van COS, een ring van een Chinese juwelier, haar trouwring van Gem Kingdom en een Apple Watch. Rob Parry draagt een spijkerbroek van Peter Hahn, loafers uit de winkel van Lois, een jasje van H&M, sokken van Uniqlo, een horloge van Mondaine, zijn trouwring uit 1955, een schakelarmband uit Griekenland en een overhemd (merk onbekend).

Sandra Parry

„De manier waarop mijn vader zich kleedt, komt overeen met hoe hij ontwerpt. Het heeft precies dezelfde eenvoud en tijdloosheid. Neem nou de stoel waarop hij gefotografeerd is: die heeft hij in 1952 ontworpen voor Gelderland, maar ziet er nog steeds modern uit.

„Die tijdloosheid hebben we gemeen. Ik probeer kleren te kopen die me hopelijk nog steeds goed staan als ik 85 ben. Deze ceintuur heb ik al 35 jaar.

„Het huis waarin ik opgegroeid ben, was heel modern ingericht. Ik heb me daar tegen afgezet. Het huis van mijn man en mij is precies het tegenovergestelde van mijn ouderlijk huis: veel bonte kleuren en behoorlijk eclectisch. Ook qua kleding was ik lang een bonte verschijning. Mijn moeder had er wel eens moeite mee: doe toch eens wat rustige kleuren aan, zei ze dan. De laatste tijd is dat wel wat veranderd. Mijn kleding moet nu klassiek, stoer en grappig zijn.

„Van designerkleding word ik zenuwachtig. Voor je het weet zit er een haal in of gaat het kraagje lubberen. En voor m’n werk als regisseur heb ik kleding nodig waarin ik gemakkelijk kan bewegen.

„Ik heb een webshop, Marieantoinette. Daarvoor struin ik rommelmarkten af. Ik red er bijvoorbeeld pannetjes van Le Creuset, gemaakt in samenwerkingen met ontwerpers als Raymond Loewy en Enzo Mari, die staan te verregenen tussen de rotzooi. Dat soort items eruit pikken is echt iets dat ik van huis heb meegekregen.”

„Ik draag altijd een armband met daaraan een bedel met de letter S, die heeft mijn vader voor mijn moeder ontworpen toen ik geboren werd. Toen mijn broertje Alain geboren werd heeft hij een grote hanger met een A ontworpen. Mijn vader heeft álles ontworpen: van stoelen tot een wijnwinkel en speelgoed.”

Rob Parry

„Aan kleding heb ik altijd aandacht besteed. In 1947 was ik een van de eersten in Nederland met een corduroy broek. Ik werkte destijds in Zweden en daar werden corduroy broeken veel gedragen. Ik heb ze mee naar Nederland genomen. Spectaculair vond iedereen dat op de academie waar ik toen studeerde. Nu draag ik graag spijkerbroeken. De beste komen uit Duitsland en zijn van Peter Hahn. De pasvorm is uitstekend.

„Ik koop kleding van goede kwaliteit die lang meegaat. Dit overhemd is zeker dertig jaar oud. En de schakelarmband heb ik begin jaren zeventig op vakantie in Griekenland gekocht en draag ik sindsdien altijd. Ik heb een voorliefde voor gekleurde en gestreepte sokken, die kunnen een leuk accent zijn.

„Veel kleding in mijn kast heeft primaire kleuren. Ik heb stage bij Rietveld gelopen en ben toch een nazaat van hem. Zijn simpelheid in vormgeving, die kom je in een heleboel ontwerpen van mij ook tegen. Er zijn ook verschillen: mijn ontwerpen moeten altijd comfortabel zijn, terwijl bij Rietveld het idee vaak prevaleerde. In 1947 heb ik al een stoel gemaakt geënt op de lichaamsvorm. Ik heb een student met zijn blote kont in de klei gedrukt. Van het afgietsel heb ik een perspex zitvorm gemaakt.

„Ook bij kleding vind ik comfort belangrijk. Ik heb heel lang een werkmansjasje van leer gehad. Dat droeg ik dag en nacht, tot het versleten was. Het zat heerlijk soepel. Dassen draag ik zelden. Toen ik onlangs naar Sociëteit De Witte in Den Haag ging – waar een das verplicht is – moest ik bijna opnieuw leren strikken.

„Ik vind het leuk dat mijn kleinkinderen ook kunstzinnig zijn. Mijn kleinzoon Bruin heeft het syndroom van Down en is kunstenaar. Hij is uitgenodigd om te exposeren in Mexico. Een andere kleinzoon, Zep, is net begonnen aan een prestigieuze modeopleiding in Parijs.”

Fotografie: Jaimy Gail
Haar en make-up: Vannessa Chan

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 5 november 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in