Terug naar de krant

‘Een goed fotomodel heeft de mentaliteit en het uithoudingsvermogen van een topsporter’

Leeslijst rubriek Top tien

Top-10 Wat zijn de beste Nederlandse fotomodellen ooit? Modeontwerper Ronald van der Kemp wijst zijn favorieten aan.

Leeslijst

Veel meisjes dromen van een carrière à la Doutzen Kroes. Maar als supermodel zo’n lange tijd op hoog niveau presteren vereist de mentaliteit en het uithoudingsvermogen van een topsporter, zegt modeontwerper Ronald van der Kemp. „Je moet heel flexibel zijn, stevig op je benen staan en weten wie je bent. Je moet kunnen presteren als het nodig is en goed weten om te gaan met kritiek. Ook moet je gedisciplineerd zijn, goed voor jezelf kunnen zorgen, aardig zijn, goed tegen de ongemakken van reizen kunnen, en je in elke omgeving kunnen aanpassen.”

Op verzoek stelde Van der Kemp (58) een top tien samen van vrouwelijke Nederlandse fotomodellen. In de drie decennia dat hij actief is in de modewereld heeft hij met een paar van zijn favorieten samengewerkt. Anderen bewonderde hij als tiener al.

Van der Kemp vertrok na zijn mode-opleiding in Amsterdam naar New York. Een kwart eeuw werkte hij in het buitenland als ontwerper voor modehuizen als Bill Blass, Céline en Escada. Acht jaar geleden kwam hij terug naar Nederland. Hij was naar eigen zeggen klaar met „de druk van het meer-meer-meer en de voortdurende overproductie”.

In Amsterdam begon hij RVDK, het „eerste duurzame couturelabel ter wereld”, zoals het op zijn site staat. Van overgebleven stof, restpartijen van grote modehuizen, ontwerpt hij voor zijn klanten chique, sexy en elegante designermode. Een reeks sterren droeg zijn ontwerpen, onder wie Lady Gaga, Juliette Binoche, Emma Watson en Justin Bieber.

Collecties maakt hij niet meer, want die zijn gebonden aan een seizoen; Van der Kemp ontwerpt wat hij ‘wardrobes’ noemt, garderobes van creaties die blijvend zijn. „Ik wil terug naar het idee dat kleding echt waardevol is en niet iets voor een Instagram-kiekje.” Sinds 2017 wordt hij uitgenodigd om tijdens de exclusieve Parijse coutureweek zijn garderobes te showen. Met dat podium is hij blij: „Wij zijn het kleinste modehuis met de grootste impact, zeg ik altijd. En niet op het milieu.”

10 Karen Mulder (52)

„Een supermodel met een Hollandse uitstraling. Dat zie je als Nederlander meteen. Met haar mooie figuur en sexy uitstraling is zij vermoedelijk een type dat door veel mannen leuk gevonden wordt, net als Doutzen Kroes. Voor mijn shows selecteer ik modellen op persoonlijkheid en excentriciteit, en niet omdat ze beeldschoon of supersexy zijn. In mijn ontwerpen moeten vrouwen paradijsvogels worden, omstanders moeten voelen dat er iets aan de hand is.

„Karen Mulder was als model naar mijn smaak een beetje te cheesy. Maar als zij poseerde voor [de Duits-Australische fotograaf] Helmut Newton klopte het helemaal. Zelfs op Newtons naaktportretten straalden zijn modellen klasse en macht uit. Hij maakte vrouwen zo sterk dat mannen van alleen het kijken naar zijn foto’s al zenuwachtig werden.”

9 Doutzen Kroes (37)

„Doutzen Kroes is een kameleon, een model met vele gezichten, multi-inzetbaar. Ze doet grote campagnes, van Versace tot L’Oréal. Haar schoonheid spreekt heel veel mensen aan.

„Uit ervaring weet ik dat ze een bijzonder professioneel model is, erg aardig ook. Ik heb haar een paar keer gekleed voor rode lopers. En ze heeft in mijn atelier eens een filmpje over duurzaamheid gemaakt.

„Uit Nederland komen relatief veel topmodellen. Dat zal met onze lichaamsbouw te maken hebben: je hebt hier veel vrouwen die van nature lang en dun zijn. Ja, diverse van die modellen zijn op straat door scouts ontdekt. Ik herken talent ook meteen. Dat is een combinatie van lichaamsbouw, schoonheid en persoonlijkheid. Het zijn vrouwen die direct opvallen.”

8 Saskia de Brauw (41)

„In de categorie jongensachtige meisjes, de garçonnes, behoort Saskia de Brauw tot de top. Naast model is ze ook kunstenaar; dat artistieke zie je aan haar af. Helaas heb ik nooit het budget gehad om met haar te werken. Zij zou goed in mijn shows gepast hebben. Bij de keuze van modellen heb ik altijd variëteit en diversiteit nagestreefd. Tien jaar terug liepen in Prada-shows nog alleen witte jonge meisjes. Nu probeert ieder modehuis gelukkig te voldoen aan de eisen van diversiteit. Al vind ik een paar full size modellen aan het eind van shows met verder alleen maar dunne modellen weinig geloofwaardig. Het zijn ook steeds dezelfde full size modellen.”

7 Dewi Driegen (40)

„Met Dewi Driegen heb ik veel samengewerkt in mijn tijd in Parijs bij Céline by Michael Kors. Ze is tegelijk sexy én cool, op een leuke manier een beetje gevaarlijk meisje. Wat je haar ook aantrekt, het staat te gek omdat ze zo goed aanvoelt wat die ontwerpen vertegenwoordigen. Voor mij zijn kleren niet heilig en met dat gegeven kan zij omgaan. Je hebt ontwerpers die jurken maken die alleen bedoeld zijn voor rode lopers, waarin je niet kunt zitten. Daar houd ik niet van.

„Dewi, die Indonesisch bloed heeft, draait al heel lang mee. Nu op haar veertigste ziet ze er nog geweldig uit. Dun, maar ook met vorm. Ze is een beetje van de radar van de modewereld, maar ik werk nog graag met haar.”

6 Rianne van Rompaey (26)

„Rianne van Rompaey is een topmodel van nu. Ze loopt al bijna tien jaar mee en heeft campagnes gedaan voor tal van grote merken en stond op vele covers van bekende internationale modetijdschriften. Bijzonder vind ik de foto’s die [het Nederlandse modefotografenduo] Inez & Vinoodh met haar hebben gemaakt.

„Haar schoonheid heeft iets prerafaëlitisch en aristocratisch. Ze kan volgens mij ook actrice worden. Door haar sterke persoonlijkheid heeft ze een bijzondere uitstraling en weet ze als model een verhaal te vertellen zonder dat het geacteerd oogt. Dat is knap.”

5 Linda Spierings (64)

„Als tiener bewonderde ik Linda Spierings in de modereportages in het tijdschrift Avenue: zo’n chique en mooie vrouw. Mede door haar Indonesische en Chinese roots heeft ze een buitengewone uitstraling, waardoor je naar haar wilt blijven kijken. Niet voor niets was ze een van de muzes van [de Tunesisch-Franse modeontwerper Azzedine] Alaïa.

„Anderhalf jaar geleden heb ik haar gevraagd voor een filmpje en modellenwerk. Ze is nu in de zestig en nog steeds mooi en gracieus. En ook naturel. Je ziet regelmatig oudere modellen die van alles aan hun uiterlijk laten doen. Kijk naar Naomi Campbell [het voormalige Britse topmodel], of zangeres Madonna. Triest, je weet niet wat je ziet.”

4 Lara Stone (38)

„Lara Stone kan een fotoshoot echt maken. Wat betreft maat is zij net iets groter dat de meeste topmodellen, die bijna allemaal in maat 34 passen. En dan heeft ze ook nog dat karakteristieke spleetje tussen haar voortanden. Als model heeft ze bijna te veel personality: als zij er is zie je haar ook echt.

„Stone is een soort actrice. Ze heeft iets ondeugends. En je ziet onmiddellijk dat ze slim is. Een model met allerlei lagen, heel geschikt als je op zoek bent naar een dubbele bodem.

„Ik heb haar een paar keer gekleed voor een evenement. Niet in een spektakeljurk maar een beetje klassiek. Laura Stone heeft van zichzelf al zoveel.”

3 Marpessa Hennink (58)

„In haar hoogtijdagen liep Marpessa Hennink mee in alle grote shows. Haar manier van lopen was bijna net zo spectaculair als die van Pat Cleveland, het Amerikaanse topmodel. Ook Marpessa zorgde voor opwinding en elektriciteit op de catwalk. Extravagante kleding paste goed bij haar. Met haar humor en frêle lijf kon zij bijvoorbeeld de over the top couture van Christian Lacroix compenseren en bijna gewoon laten lijken. Ze wist ook hoe ze moest lopen en draaien om creaties op hun mooist te tonen. Als oud-balletdanser geef ik modellen graag aanwijzingen voor de catwalk. Ik vertel wanneer ze er een schepje bovenop mogen doen. Of ik zeg: denk dat je een robot bent die net uit een ruimteschip is gelopen.”

2 Imaan Hammam (26)

„Imaan Hammam is hét Nederlandse topmodel van nu. Een Amsterdamse die op haar veertiende op het Centraal Station in Amsterdam als model werd gescout. Aan alles zie je dat deze natural beauty goed in haar vel zit en het modellenvak aan kan. Ze heeft de tijd ook mee. Toen ze aan het begin van haar carrière voor het eerst op tijdschriftomslagen stond, verkochten die magazines slecht. Daar verwachtten lezers toen nog een wit meisje. Dat is in korte tijd gelukkig veranderd.

„Sommige modellen haken al na twee jaar af. Imaan Hammam heeft de kwaliteiten om het lang vol te houden in dit moeilijke vak. She’s got it all.

1 Apollonia van Ravenstein (68)

„Toen ik een jaar of zeventien was maakte Apollonia van Ravenstein als een van de eerste modellen indruk op me. Toen ik later in New York de bibliotheek van de Amerikaanse Vogue bezocht, het tijdschrift waarvoor ze in 1972 een exclusief contract tekende, bewonderde ik al die covers met haar. Zij was het eerste Nederlandse topmodel dat het in Amerika maakte. Ze heeft een enorm sterke en chique uitstraling. Iemand die altijd en overal opvalt.

„Ik heb Apollonia nooit gesproken. Wel heb ik haar broer Paul ontmoet. Die is al veertig jaar getrouwd met het Amerikaanse topmodel Pat Cleveland. Zij is nu 72 en doet nog steeds modellenwerk. Ook zij is het soort vrouw dat ik mooi vind. Ook nu ze ouder wordt. Toen ik onlangs met haar een shoot deed, was Paul erbij. Als Amerikaanse kon Pat uiteraard niet in deze top-tien van Nederlandse fotomodellen. Daarom staat Apollonia er nu in. Haha.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 5 november 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in