Terug naar de krant

Het is alsof deze stoel er altijd al is geweest

Leeslijst rubriek

Ribbens geeft doorElke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Dit keer: een stoel van Jasper Morrison.

Leeslijst

Goed design is supernormaal. Sinds jaar en dag pleit Jasper Morrison, de 62-jarige Britse ontwerper, voor bescheiden, nuttige én verantwoorde vormgeving. Als manifest tegen de ongebreidelde designhype stelde hij in 2007 met zijn Japanse collega Naoto Fukasawa een tentoonstelling en boek samen getiteld Super Normal. Sensations of the Ordinary. Daarin stonden ruim tweehonderd voorwerpen die aan hun designfilosofie voldeden. Naast voorbeelden van anonieme vormgeving, zoals een eenvoudige plastic zak, een percolator en een aardappelschiller, toonden de samenstellers designklassiekers als de stalen bijzettafel van Marcel Breuer en ontwerpen van hedendaagse geestverwanten.

Het was een verzameling sober vormgegeven, pretentieloze gebruiksartikelen die probleemloos doen waarvoor ze zijn bedoeld: bijvoorbeeld een wijnfles ontkurken of espresso zetten zonder luxueuze apparatuur en barristavaardigheden. Expositie en boek maakten duidelijk dat zulke ontwerpen niet modegevoelig zijn en de tand des tijd moeiteloos doorstaan.

Het handschrift van Jasper Morrison is, hoe supernormaal ook, redelijk herkenbaar. Of hij nu een deurkruk, een waterkoker of een bushokje ontwerpt, de opsmukloze verfijndheid, de afgeronde hoeken en de introductie van technische noviteiten geven zijn ontwerpen al snel iets vertrouwds: het is alsof ze er altijd al zijn geweest. Neem de Basel Chair, in 2008 ontworpen voor het Duitse merk Vitra. Op het eerste gezicht een traditionele beukenhouten koffiehuisstoel. Maar welbeschouwd zijn de verhoudingen net iets delicater en dan valt bovendien op dat de zitting en rugleuning van dunne kunststof zijn, een materiaal dat door zijn flexibiliteit en het licht gestructureerde oppervlak iets meer zitcomfort biedt dan hout. Dingen beter maken, heeft Morrison regelmatig gezegd, is belangrijker dan dat ze nieuw en anders zijn.

De Basel Chair is al drie jaar uit productie. Dit exemplaar is via Marktplaats gekocht bij In2Vintage in Amstelveen. Eigenaar Rein van Buuren (51), die anderhalf jaar geleden zijn vaste baan opgaf om handelaar te worden, kocht een paar showroommodellen van een meubelzaak.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 5 november 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in