Terug naar de krant

Zo koop en verkoop je design op 1stDibs

Leeslijst rubriek Vraag en aanbod

Vraag & aanbod Elk doorverkoopplatform heeft eigen regels en mores. Hoe koop en verkoop je op 1stDibs?

Leeslijst

Waarom 1stDibs?

„The most beautiful things on earth”, zegt 1stDibs te verkopen en daar is niks aan gelogen. De site staat vol meubels, kunst, juwelen en mode uit het hoogste segment. De prijs staat er – in tegenstelling tot op sites van galeries – gewoon bij. Je vindt er zeldzame schatten (een Gaetano Pesce-bank voor 31.000 euro) maar ook toegankelijker spullen (Pesce’s kleurrijke glazen schaaltjes voor 80 euro). De ongeveer 4.000 verkopers wereldwijd zijn uitvoerig doorgelicht. Niks kopen is ook leuk: zie het als een enorm naslagwerk om inspiratie op te doen of je designkennis bij te spijkeren.

Tips voor kopers

Vraag meteen een offerte voor de verzendkosten aan: met dit soort vaak grote, kwetsbare en misschien wel van een ander continent afkomstige aankopen, kunnen die in de duizenden euro’s lopen. Zeker als je kiest voor de ‘white glove’-service, waarbij je bestelling thuis wordt geïnstalleerd. Onderhandelen over de prijs kan , maar niet zo schaamteloos als op bijvoorbeeld Marktplaats. Je hebt hier te maken met professionals die de markt kennen. Verkopers betalen 1stDibs een commissie die kan oplopen tot 20 procent. Het is ietwat onsympathiek, maar de galerie rechtstreeks contacten kan korting opleveren.

Tips voor verkopers

Zie eerst maar eens toegelaten te worden! Bij je aanmelding moet je twee referenties verstrekken. Ook wordt je koopwaar grondig geïnspecteerd. In sommige gevallen komt een 1stDibs-expert persoonlijk langs. Ben je binnen, dan is dat een stamp of approval van jewelste en bereik je een vermogend publiek. Verkoop je elders iets en twijfel je over de prijs, dan is 1stDibs de beste plek om de marktwaarde te peilen.

Valkuilen

1stDibs is Amerikaans en het gros van de kopers ook. Die zijn momenteel geobsedeerd door Europees design en betalen daar gerust een fortuin voor. Als Europeaan is het soms voordeliger bij een lokaal adres aan te kloppen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 1 oktober 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in