Terug naar de krant

Chinese borden met spirituele verlichting

Leeslijst rubriek
Op de veiling Elke maand een bijzonder voorwerp dat onder de hamer gaat. Dit keer Chinese borden.
Leeslijst

Wat

Een 34-delig Chinees blauw-wit porseleinen dinerservies. De borden en schalen stammen deels uit de Qianlong-periode, vernoemd naar de keizer die China van 1735 tot 1796 regeerde, en deels uit de negentiende eeuw. Het servies heeft een richtprijs van 3.000 tot 5.000 euro.

Bijzonderheid

Het gaat om serviesdelen gemaakt voor de buitenlandse markt. De decoraties van herders op buffels zullen op Europeanen een guitige indruk hebben gemaakt. Dat ligt anders voor Chinezen. Voor zenboeddhisten is ossen hoeden een populair en oud thema, stoelend op een reeks gedichten uit de elfde en twaalfde eeuw waarin aan de hand van ossen hoeden de tien stadia van spirituele verlichting worden verbeeld. Die gedichten hebben in de eeuwen daarna geleid tot talloze houtsneden, beeldhouwwerken en porseleindelen van ossen hoedende herders.

Waar

Het servies maakt deel uit van The Interior sale op maandag 4 juli bij AAG Auctioneers in Amsterdam. Kijkdagen: 2 en 3 juli, van 10 tot 17 uur.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 juli 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in