Terug naar de krant

Vlaardingen gaat opvangwijk voor Oekraïense vluchtelingen bouwen

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

In Vlaardingen wordt een wijk gebouwd voor de langdurige opvang van 762 Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt, nadat het college met het plan instemde en de financiering vanuit het Rijk rond was. In totaal komen er 408 flexwoningen op een bedrijventerrein bij de stad, die voor zo’n drie jaar beschikbaar zullen zijn. De eerste honderd woningen worden volgens de planning in oktober opgeleverd.

De burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga, is „trots” dat Vlaardingen kan bijdragen aan „de opvang van ontheemde Oekraïners”. Hij schrijft ook dat het „nog even spannend” was of het project zou kunnen doorgaan. Vlaardingen wilde een bijdrage van de overheid, genoeg om de huizen „kostenneutraal” te kunnen bouwen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag was de door Vlaardingen gestelde deadline voor toezegging van financiering vanuit het Rijk – het bouwcontract moest dan worden ondertekend. Dit gebeurde op het laatste moment.

Er zijn ook plannen om een basisschool te bouwen, waar Oekraïense leerkrachten les kunnen gaan geven. De wijk moet volgens de woordvoerder zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden. Als de Oekraïners uiteindelijk vertrekken, kunnen de huizen worden bewoond door Vlaardingse en regionale woningzoekenden, zegt de lokale wethouder van wonen, Ivana Somers. De ‘tiny houses’, zoals ze door de gemeente beschreven worden, zouden minimaal vijftien jaar meegaan.

Lees ook Vlaardingen gaat opvangwijk voor Oekraïense vluchtelingen bouwen
Alle EU-lidstaten akkoord: Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in