Terug naar de krant

Unesco: meer dan 150 culturele erfgoedlocaties beschadigd sinds begin oorlog

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Sinds het begin van de Russische invasie zijn 152 culturele erfgoedlocaties in Oekraïne beschadigd of volledig verwoest. Dat heeft de werelderfgoedorganisatie van de Verenigede Naties Unesco donderdag bekendgemaakt. In de gepubliceerde lijst staan 15 beschadigde monumenten, 18 culturele centra, 12 musea, 7 bibliotheken, 70 kerken of andere religieuze gebouwen en 30 historische panden.

De meeste schade is geconstateerd in de regio’s Donetsk, Charkov en Kiev. Unesco houdt de schadelijst al bij sinds het begin van de oorlog. Dat doet de VN-organisatie op basis van informatie van de Oekraïense autoriteiten, die vervolgens te verifiëren is door satellietbeelden en getuigenverslagen. Zo staat het ingestorte theater in de bezette stad Marioepol op de gepubliceerde lijst. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven die zich in het theater schuil hielden voor de aanhoudende beschietingen.

„Cultureel erfgoed, in al zijn vormen, mag op geen enkele manier het doelwit zijn”, zegt Unesco-baas Audrey Azouley in een verklaring. „Deze continue aanvallen op Oekraïense culturele locaties moeten stoppen.” Volgens de VN-organisatie zijn de zeven locaties die op de werelderfgoedlijst staan tot nu toe bespaard gebleven.

Lees ook Unesco: meer dan 150 culturele erfgoedlocaties beschadigd sinds de oorlog
Alle EU-lidstaten akkoord: Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in