Terug naar de krant

Alle EU-lidstaten akkoord: Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Op een EU-top in Brussel zijn de regeringsleiders van de 27 lidstaten daarmee akkoord gegaan.

„Deze beslissing sterkt ons allemaal”, aldus voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. „Omdat het de wereld eens te meer laat zien dat we verenigd en sterk zijn in het licht van externe bedreigingen.” De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt het besluit te prijzen. „Het is een uniek en historisch moment in de relaties tussen Oekraïne en de EU.”

Voordat Oekraïne daadwerkelijk lid kan worden, moet het een reeks hervormingen doorvoeren. Zo eist de EU dat de rechtsstaat en democratie versterkt worden en dat Kiev de wijdverspreide corruptie in het land aanpakt. Deze hervormingen en bijgaande onderhandelingen zullen waarschijnlijk jaren duren.

De Europese Commissie gaf eerder al een positief advies over kandidaat-lidmaatschap. Ook het Nederlandse kabinet, dat eerder terughoudend leek, gaf vorige week zijn fiat. „Deze stap en de symboliek die ervan uitgaat vind ik een verstandige manier voorwaarts”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA). „Symbolen zijn, zeker in oorlogstijd, heel belangrijk.”

Lees ook Alle EU-lidstaten akkoord: Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden
Alle EU-lidstaten akkoord: Oekraïne en Moldavië mogen kandidaat-lid worden

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in