Terug naar de krant

Politici al vroeg in Stroe, waar de sfeer aanvoelt als bij de Zwarte Cross

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

De politici zijn er vroeg bij vandaag, op het erf van melkveehouder Gert Jan Brouwer in Stroe, op de Veluwe. Caroline van der Plas, frontvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB), heeft hier overnacht, de koeien heeft ze ook gemolken en daarna heeft ze ontbeten. En daar verschijnt even na achten warempel ook al PVV-leider Geert Wilders. Hij aait enkele koeien over de snuit en verklaart te verwachten dat dit kabinet ten onder zal gaan aan de stikstofplannen, tenzij die onmiddellijk van tafel gaan. Boerin Marjan Brouwer wil dolgraag met hem op de foto.

Caroline van der Plas legt bij een kop koffie nog maar eens uit hoe oneerlijk het is dat de boeren van alle stikstofellende de schuld krijgen. Wilders verdwijnt na een uurtje weer. Inmiddels druppelen de bezoekers van de manifestatie binnen, velen als bestuurder of passagier van tractoren, die op het omvangrijke terrein worden geparkeerd, voorzien van vlaggen, slogans en leuzen; vaak woordspelingen met de naam van verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD), en in elk geval rijmend.

Boerenleider Bart Kemp crosst langs op een quad en Mark van den Oever van Farmers Defence Force is er ook al, de hand schuddend van Henk Bleker, voormalige CDA-staatsecretaris van Landbouw en tegenwoordig onder meer voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Treffend omschrijft Bleker de sfeer als een soort Zwarte Cross, een van de kenmerkende uitingen van de typische plattelandscultuur die dit kabinet volgens Bleker met de plannen de nek omdraait. De plattelandsmuziek schalt door de speakers, de koffie hangt in papieren bekers, de frikadellen liggen in het vet, nog een paar uur, dan beginnen de speeches. Morgen, voorspelt melkveehouder Brouwer, valt het kabinet.

Lees ook Kamerleden niet naar boerenprotest vanwege veiligheid
Teruglezen: de boerenprotesten in Stroe

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in