Terug naar de krant

Op het Haagse Malieveld staat woensdagochtend één boer tussen de sympathisanten en Kamerleden

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Eén tractor staat er. Naast het Malieveld in Den Haag. Het is de trekker van Jaap Zegwaard uit Maasland. Hij wordt omringd door mensen met rode boerenzakdoeken om, een mevrouw die klompen om heeft hangen als ketting, en demonstranten die – gezien de stickers en buttons op hun tassen en jassen – de afgelopen twee jaar bij protesten tegen de coronamaatregelen waren.

Zegwaard is „de enigste boer”, vertelt hij. Dat is de afspraak met gemeente en politie – bij vorige boerenprotesten stond het Malieveld vol, nu trekken de trekkers naar Stroe in Gelderland. Zegwaard zal er later vandaag ook heen gaan. Hij zegt: „Ik wil laten zien dat wij met voedselproductie bezig zijn. Nu worden we weggezet als stikstofvervuilers.”

Twintig koeien moet hij „opruimen” van zijn tweehonderd, heeft hij zelf berekend. Het gaat hem vooral om het land. „Nederland is een klein land, met veel belangen. Wij worden ingeruild voor woningen en natuur.”

Tussen de demonstranten staat ook een aantal politici, van Forum voor Democratie en Groep van Haga. Wybren van Haga zegt: „We zijn de op één na grootste agri-exporteur ter wereld, om deze sector zo de nek om te draaien is doodzonde.” Hij vindt dat er „meer naar ingenieurs” geluisterd moet worden dan naar „politicologen”.

De kleine demonstratie – aangekondigd als „ludiek ontbijt” – is georganiseerd door Michel Reijinga, een Amsterdammer. Hij heeft „veel kennissen” in de landbouwsector, zegt hij. Hij wil zelf vooral „het wanbeleid van Rutte” aantonen, en hij zegt: „De boeren stonden er voor ons bij de coronaprotesten.”

NRC-redacteur Titia Ketelaar staat op het Haagse Malieveld:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Er is één boer op het Malieveld, legervrachtwagens staan klaar mochten er toch tractoren naar de binnenstad willen https://t.co/6D2fkTQNVh
Lees ook Eerste boeren zijn onderweg om te demonstreren
Teruglezen: de boerenprotesten in Stroe

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in