Terug naar de krant

NRC checkt: ‘Zelfs als alle boeren verdwijnen, worden de stikstofdoelen niet gehaald’

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Tijdens het boerenprotest in Stroe checkt NRC uitspraken van sprekers.

De stelling
„Zelfs als alle boeren verdwijnen worden de [stikstof]doelen niet gehaald.” Dat zei melkveehouder John Spithoven uit Maurik tijdens het boerenprotest.

NRC checkt
Niet alle boeren hoeven te verdwijnen om de doelen te halen, want ze dragen niet in gelijke mate bij aan het stikstofprobleem. Vanuit de landbouw levert de uitstoot van ammoniak de grootste bijdrage aan het probleem. Veruit de belangrijkste bron van ammoniak zijn de veehouderijen, met name de melkveehouderijen. Van alle stikstof die neerslaat in Nederland komt 40 procent op conto van ammoniak.

Als alle veehouderijen zouden verdwijnen, zou de stikstofneerslag in principe met 40 procent dalen. Wordt daarmee het doel gehaald? Het is een lastige vraag. Gemiddeld over heel Nederland daalt 22,5 kg stikstof per hectare neer en het zou naar 14 kg moeten. Met een vermindering van 40 procent (het verdwijnen van alle veehouderijen) op 22,5 kilo kom je uit op 13,5 kilo. Daarmee zou het doel worden behaald. Maar bij stikstofneerslag gaat het niet om gemiddelden. De variatie in Nederland is groot – in het ene gebied is de neerslag veel hoger dan in het andere. En in sommige gebieden is de natuur kwetsbaarder voor stikstof dan in andere. Daarom moet in sommige gebieden de uitstoot veel meer naar beneden dan in andere gebieden.

En „verdwijnen” is niet de enige manier waarop de veehouderij de stikstofuitstoot kan verminderen. Er zijn veel opties waarmee boeren hun ammoniakuitstoot 25 tot 30 procent, misschien wel 50 procent, kunnen verminderen. In veel gebieden is dat voldoende om de doelen te halen. Daarnaast is de landbouw niet de enige sector die de uitstoot moet verminderen. Dat geldt ook voor het verkeer en de industrie.

Conclusie
Als alle veehouders stoppen, neemt de stikstofneerslag af met 40 procent. Omdat daarmee het doel wordt gehaald van de stikstofplannen, beoordelen wij de uitspraak van John Spithoven als onjuist .

Lees ook Gewonden bij ernstig ongeval tussen trekker en vrachtwagen op A12
Teruglezen: de boerenprotesten in Stroe

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in