Terug naar de krant

NRC checkt: is de stikstofuitstoot van de landbouwsector met 68 procent gedaald?

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Tijdens het boerenprotest in Stroe checkt NRC uitspraken van sprekers.

De stelling
„De stikstofuitstoot van de landbouwsector is de afgelopen jaren al met 68 procent gedaald.” Dat zei Jeroen van Maanen, interim-bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, woensdag bij het boerenprotest in Stroe.

NRC checkt
Het stikstofprobleem in Nederland komt voor een groot deel door de ammoniak uit mestvocht in de veehouderij. De gemeten ammoniak-uitstoot van de landbouw is tussen 1990 en 2020 gedaald van ongeveer 327 naar 107 kiloton (een daling van bijna 68 procent), volgens cijfers van de Rijksoverheid. Maar het stikstofprobleem wordt ook veroorzaakt door stikstofoxiden, die vrijkomen bij de uitstoot van vooral verkeer en industrie. De landbouw stoot naast ammoniak óók stikstofoxiden uit, bijvoorbeeld bij aardgasverbruik door tuinders en via landbouwmachines- en voertuigen. De gemeten stikstofoxiden-uitstoot van de landbouw is tussen 1990 en 2020 gedaald met ongeveer 35 procent, van 58 naar 38 kiloton.

Conclusie
De gehele stikstofuitstoot van de landbouw is dus niet met 68 procent gedaald, maar voor wat betreft ammoniak is dit wel zo. We beoordelen de uitspraak van Jeroen van Maanen daarom als grotendeels juist.

Lees ook Eerste sprekers na ruim uur vertraging aan het woord tijdens protest
Teruglezen: de boerenprotesten in Stroe

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in