Dit is een advertentie van Odido.
De inhoud valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van NRC.
Advertentie
De Verschilmakers

Podcastreeks

De Verschilmakers

Iedereen wil het verschil maken, gezien worden en goed bezig zijn. Of je nu ondernemer bent of een medewerker van een grote organisatie. Maar hoe maak je zakelijk gezien het verschil in een constant innoverende en digitaal verbonden wereld?

Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze podcastreeks met echte Verschilmakers op het gebied van technologie en innovatie. Welke trends zien we en welke doorbraken kunnen we verwachten in de toekomst? En hoe houd je de mens centraal?
Luister de podcast via de player hieronder.

“Wil je productiever zijn? Laat AI voor je werken!”

Van woningnood tot verspilling: zo maakt AI het verschil

Iedereen kent ChatGPT maar kunstmatige intelligentie is zoveel meer dan dat. Zo houdt AI-expert Maarten Sukel zich onder andere bezig met voorspellende modellen, die onder meer voedselverspilling helpen voorkomen. Waar kunnen we AI nog meer voor gebruiken?

Maarten Sukel
Foto: Maarten Sukel over de mogelijkheden van AI in je bedrijf
Fotocredits: Phenster/Ruby Cruden

Oplossingen bouwen voor problemen: dat heeft Maarten Sukel altijd al leuk gevonden. Tijdens zijn bachelor Informatiekunde kwam hij op die manier in aanraking met AI. “Woningnood was toen al een probleem, zeker voor studenten. Ik wilde de invloed van Airbnb op de woningmarkt zichtbaar maken en bouwde een systeem om in kaart te brengen in welke steden en stadsdelen studenten last kregen van de concurrentie met Airbnb. Zo ontstond mijn liefde voor het vakgebied.”

Voorkom verspilling

Inmiddels is Sukel bezig om zijn promotieonderzoek in machine learning aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden en werkt hij bij online supermarktketen Picnic als senior machine learning engineer. “Een van de projecten waaraan ik het meest heb gewerkt is een algoritme om te voorspellen hoeveel van de producten we gaan verkopen, om ze tijdig te kunnen inkopen”, vertelt Sukel die ook het maatschappelijk belang in het vizier houdt. “Inmiddels kunnen we dat twee weken van tevoren vrij nauwkeurig voorspellen. Het is een complexe balans: je wilt producten op voorraad hebben zodat klanten niet misgrijpen. Maar we willen ook duurzaam zijn en geen voedsel verspillen.”

Steeds meer niches

In zijn vakgebied volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Zo snel dat zelfs een zelfverklaarde ‘vakidioot’ als Sukel niet meer alle algoritmes kan bijhouden. “Ik houd het tegenwoordig bij mijn eigen niche. Collega’s doen dat ook en zo kunnen we elkaar grotendeels op de hoogte houden. Er komen ook steeds meer niches bij. Dat maakt mijn werk leuker maar ook complexer. Wat dat betreft, zouden best meer mensen mogen kiezen voor een carrière in AI. Er is werk genoeg!”

Effect op de arbeidsmarkt

De toegenomen focus op AI betekent ook dat er nieuwe banen ontstaan. Sukel: “Dat gebeurt op technisch vlak, natuurlijk. Machine learning engineer is zo’n nieuwe baan, die net als data engineer steeds populairder is. Maar ik denk dat er ook steeds meer functies zullen komen in het verlengde van de technologie. Denk aan een AI compliancy officer, om het gebruik van algoritmes aan aankomende wetgeving te laten voldoen.”

Impact op de maatschappij

Inmiddels raakt AI bijna alle aspecten van de samenleving. Sukel schreef er een boek over, De AI-revolutie, met de veelzeggende ondertitel: hoe kunstmatige intelligentie de maatschappij gaat veranderen (en daar nu al mee bezig is).

Ik ben gefascineerd door de dynamiek tussen technologie en maatschappij

“Ik ben gefascineerd door de dynamiek tussen technologie en maatschappij. Door de jaren heen heb ik best wat ervaring opgedaan met machine learning modellen, met wat wel en niet werkt. Die kennis wilde ik delen om ervoor te zorgen dat we de technologie op de juiste manier kunnen gaan inzetten. Iedereen kan een algoritme ontwikkelen; er is nog weinig regulatie en het is steeds makkelijker om überhaupt AI te gebruiken, zoals met tools als ChatGPT.”

Misvattingen over AI

Kennis delen is ook belangrijk om misvattingen over AI uit de wereld te helpen. Sukel: “Dat AI-systemen uit zichzelf dingen leren en binnenkort niet meer te stoppen zullen zijn, bijvoorbeeld. Maar een systeem bestaat gelukkig uit een heel klein stukje ‘brein’ met veel door mensen ontwikkelde software eromheen. Ook heeft de mens sowieso een belangrijke rol in het ontwikkelproces. We gaan weliswaar steeds meer samenwerken met AI om systemen te ontwikkelen, maar zelfs bij de meest geavanceerde systemen heb je nog altijd een mens nodig om het overzicht te bewaren en een kritische blik te bieden.”

Houd het simpel

Één van de grote voordelen van AI-systemen en AI-tools is dat ze mensen helpen om productiever te zijn. Dat betekent dat ze ook voor ondernemers heel interessant kunnen zijn, vooral bij repetitieve taken. “Breng je processen in kaart”, is dan ook Sukels advies. “Als je iets vaker dan vijf keer doet iedere dag, dan kun je dat waarschijnlijk beter automatiseren. Denk aan het opstellen van een offerte. Dat kost een mens veel tijd maar is voor een AI-tool zo gedaan.” Die tool kun je kopen of zelf ontwikkelen – de technologie wordt namelijk steeds toegankelijker en dankzij taalmodellen zoals ChatGPT hoef je ook niet meer te kunnen programmeren.

Tijdswinst als ondernemer

Zo houd je als ondernemer tijd over, om je te focussen op de relatie met de klant of andere projecten op te starten. “Maar die tijdswinst kun je ook gebruiken om minder te werken en te genieten van een kopje koffie in de zon”, besluit Sukel. “Dat is in deze tijden van drukke levens en burn-outs ook heel belangrijk!”

Maarten Sukel

Als senior machine learning engineer bij Picnic en auteur van het boek ‘De AI-revolutie’ is Maarten Sukel constant bezig met hoe AI de mens vooruit helpt en bijdraagt aan efficiënter werken. Hoe kun je daar als bedrijf je voordeel mee doen? Dat hoor je in aflevering 2 van De Verschilmakers.

Luister nu
Vivianne Bendermache

Podcasthost van
De Verschilmakers.

Vivianne Bendermacher

Als techdeskundige deelt Vivianne Bendermacher haar kennis en visie over haar grote passie: technologie. Ze is bekend van radio, tv en als dagvoorzitter of spreker bij events in de ICT-wereld. Ook zet ze zich actief in voor empowerment van vrouwen via ICT en technologie, onder andere door lezingen en het helpen zichtbaar maken van rolmodellen.

Innovatie in de zorg

Hoe zorg je dat de mens centraal blijft staan te midden van alle technologie en innovatie?

Hoe kan technologie het verschil maken in de gezondheidszorg? Dat bespreekt Vivianne Bendermacher in deze aflevering van De Verschilmakers met Bob Verhagen. Als gezondheidseconoom en oprichter van Buurtdokters weet hij als geen ander hoe de mens centraal blijft staan te midden van alle innovaties in de zorg.

In 2020 richtte Bob Verhagen Buurtdokters op toen hij zag dat innovatie in de huisartsenzorg moeilijk van de grond kwam. Enerzijds door schaarste in huisartsen, anderzijds door de schaalbaarheid van digitalisering en innovatie. Zo zocht hij naar een hybride vorm van zorg om zorgverleners én patiënten beter en efficiënter te kunnen bedienen in hun behoeften, fysiek én digitaal.

‘Als de achterkant, dus HR, kwaliteit en veiligheid van data op orde is, kan de huisarts zich weer meer richten op de patiënten’

Want, hoe kan de huisarts naast zorg voor patiënten en het praktijkhouderschap zich ook nog richten op verbetering, innovatie en dergelijke? Hoe krijg je verbetering eigenlijk geïntroduceerd? “Als de achterkant, dus HR, kwaliteit en veiligheid van data op orde is, kan de huisarts zich weer meer richten op de patiënten”, aldus Bob. “Een vaste huisarts heeft bewezen bij te dragen aan een langer leven, betere kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.”

Problemen

De twee problemen die Bob zag ontstaan waren allereerst dat jonge huisartsen zich niet meer wilden binden aan een praktijk. Daarnaast is er ook nog een chronisch tekort aan zorgverleners, terwijl patiënten ouder en daarmee kwetsbaarder worden. “Bovendien zijn er steeds minder jonge huisartsen die vaste praktijkhouder willen zijn. Juist een vaste huisarts weet wat zijn patiënten nodig hebben, maar ook wat het personeel nodig heeft en daarin kan voorzien. Als die vaste huisarts moeilijker te vinden is, is het ook moeilijk om als praktijk de stap naar innovatie te maken.”

Groot dromen

Om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken is er dus wel innovatie nodig. Hoe ga je daar mee om? “Tot nog toe zien we heel veel losse oplossingen. Dus werkt alleen een oplossing waarin het hele proces opnieuw georganiseerd wordt”, aldus Bob. “Ik geloof er zelf meer in dat je dat doet door vanuit binnenuit iets op te zetten wat een maatschappelijk doel heeft, maar wel op een schaalbare en duurzame manier georganiseerd is. Zodat je iets kunt bewijzen en dat uiteindelijk ook weer kunt gaan uitrollen naar meer huisartspraktijken in mijn geval.”

Podcast: De Verschilmakers

Hoe ziet de ideale huisartsenzorg eruit en hoe kun je pro-actief focussen op gezondheid in plaats van reactief op ongezondheid? Dat hoor je in de podcast.

Luister nu

Zo maakt Odido Business het verschil.

Het verschil maken. Dat is wat Odido Business doet. Elke dag weer. Voor kleine ondernemers en grote bedrijven. Voor ICT’ers en ZZP’ers. Dat doen ze met slimme oplossingen en door aandacht te besteden aan de Verschilmakers om hen heen. Ben jij benieuwd? Je leest er hier alles over.

Lees hier meer