Terug naar de krant

Zuid-Afrika ziet ondanks aan Israël opgelegde ICJ-maatregelen ‘genocide in Gaza in rap tempo doorgaan’

Nieuws
Leeslijst

Volgens Zuid-Afrika heeft de „door Israël gepleegde genocide” in Gaza inmiddels „een verschrikkelijk niveau” bereikt en moeten de rechters van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het land onmiddellijk opdragen om zijn grootschalige offensief te staken. Het land, dat Israël eerder aanklaagde voor genocide, drong er donderdag tijdens een nieuwe zitting in Den Haag bij het hoogste VN-gerechtshof op aan om nieuwe maatregelen op te leggen aan Israël, tegen het licht van haar grootschalige offensief in Gaza. Met name het dreigende grondoffensief in Rafah, waar ruim één miljoen Palestijnen vast zitten, baart Pretoria zorgen.

Afgelopen week benadrukte Volker Türk, de mensenrechtenbaas van de Verenigde Naties, dat een Israëlische inval in de zuidelijke stad „niet te verzoenen” valt met het internationaal recht en de bindende voorlopige maatregelen die in januari waren opgelegd door het Internationaal Gerechtshof in het kader van de genocidezaak tegen Israël.

Vusimuzi Madonsela, die donderdag namens Zuid-Afrika sprak, uitte zijn verontwaardiging over het gebrek aan actie sinds het land in zijn openingspleidooi van afgelopen januari aanspoorde om het Israëlische „genocidale campagne” in Palestina te stoppen. „In plaats daarvan is de genocide in Israël in rap tempo doorgegaan en heeft het een nieuw en gruwelijk niveau bereikt”. Zuid-Afrika ziet wat zich op dit moment in Rafah afspeelt als Israëls „laatste stap in de vernietiging van Gaza en zijn Palestijnse volk”. Israël, dat de beschuldigingen steeds heeft ontkend, krijgt vrijdag het woord in Den Haag.

Sinds januari is het Israëlische leger doorgegaan met de belegering van Gaza en heeft het nog eens duizenden Palestijnen gedood, waardoor het totale dodental in Gaza inmiddels op 35.272 ligt. Zowel de Verenigde Naties als mensenrechtenorganisaties hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk naar Israël gewezen voor het schenden van oorlogsrechten en het tegenhouden van humanitaire hulp aan Palestijnse gebieden.

Lees ook
Zuid-Afrika ziet ondanks aan Israël opgelegde ICJ-maatregelen ‘genocide in Gaza in rap tempo doorgaan’

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in